Ramuan:
1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa)
1 batang serai
Bahan A - 1 batang serai / 3 ulas bawang putih / 1 cm halia
Bahan B - 1 cm halia / 3 biji cili kering / 1 biji bawang merah
Cara:
Tumbukkan bahan dan gaulkan ayam bersama bahan tadi. Perap ia, sementara itu tumbukkan bahan B. Selepas itu panaskan periuk dan panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar. Jika ayam tadi kelihatan hampir masak renjiskan bahan B yang telah di masak tadi dengan serai. Selepas kering sedikit renjiskan bahan B tadi sekali lagi. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik (bahan B) tadi di lumurkan pada ayam yang telah masak.
http://sites.thestar.com.my/
1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa)
1 batang serai
Bahan A - 1 batang serai / 3 ulas bawang putih / 1 cm halia
Bahan B - 1 cm halia / 3 biji cili kering / 1 biji bawang merah
Cara:
Tumbukkan bahan dan gaulkan ayam bersama bahan tadi. Perap ia, sementara itu tumbukkan bahan B. Selepas itu panaskan periuk dan panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar. Jika ayam tadi kelihatan hampir masak renjiskan bahan B yang telah di masak tadi dengan serai. Selepas kering sedikit renjiskan bahan B tadi sekali lagi. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik (bahan B) tadi di lumurkan pada ayam yang telah masak.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment