Ramuan:
½ kg ketam
½ biji kelapa
15 biji cili api atau cili kering
2.5 sm kunyit hidup dan 1 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
½ kg ketam
½ biji kelapa
15 biji cili api atau cili kering
2.5 sm kunyit hidup dan 1 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Kelapa diperah ambil santannya. Cili api, bawang merah dan kunyit ditumbuk lumat. Setelah itu masukkan santan dan serai ke dalam periuk. Jerangkan di atas api yang sederhana sambil dikacau perlahan-lahan sampai mendidih. Bila telah mendidih masukkan pula ketam sambil dimasak lagi. Tambahkan garam dan gula secukupnya. Bila ketam telah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment