Monday, September 29, 2008

Tenderloin Chop



Ramuan:

500 gm daging steak/tenderloin (bersihkan)
1 s/b kicap pekat
1 sudu kecil madu/gula
1 sudu besar sos plum


Bahan Kisar:

1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia

Cara:
Daging dipotong lebar setebal 1 cm (1/2 inci). Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut. Angkat daging dan sediakan sos.

Sos Lada Hitam:


1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

Cara:
Gunakan non-stick pan yang merebuskan daging tadi. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.

Sayuran:


Salad bulat (potong kecil)
tomato segar (potong nipis)
kentang goreng (potato chips)
baked beans (panaskan sikit)
Susunkan semua seperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.

http://sites.thestar.com.my/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...