Ramuan:
Beras 1 ½ pot
serai 2 batang
halia 1 inci di potong
bawang putih 3 ulas
ayam/daging di potong dadu
udang 20-30 ekor(dibuang kulit)
lada hitam 20 biji
garam secukup rasa
santan kelapa ½ biji
2 biji kentang di potong dadu
sedikit serbuk perasa
Cara:
Didihkan beras dalam periuk dengan air yang banyak, masukkan serai, halia, bawang putih dan biarkan seketika. Kemudian masukan ayam/daging, kentang, udang, dan lada hitam. kacau hingga sebati. masukan santan, sedikit garam ,serbuk perasa dan masak dalam 10 minit. sedia untuk di hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Sedap disajikan bersama ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun bawang.
http://sites.thestar.com.my/
Beras 1 ½ pot
serai 2 batang
halia 1 inci di potong
bawang putih 3 ulas
ayam/daging di potong dadu
udang 20-30 ekor(dibuang kulit)
lada hitam 20 biji
garam secukup rasa
santan kelapa ½ biji
2 biji kentang di potong dadu
sedikit serbuk perasa
Cara:
Didihkan beras dalam periuk dengan air yang banyak, masukkan serai, halia, bawang putih dan biarkan seketika. Kemudian masukan ayam/daging, kentang, udang, dan lada hitam. kacau hingga sebati. masukan santan, sedikit garam ,serbuk perasa dan masak dalam 10 minit. sedia untuk di hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Sedap disajikan bersama ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun bawang.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment