Monday, September 29, 2008

Bubur Lambuk Stail Pulau Pinang



Ramuan:

Beras 1 ½ pot
serai 2 batang
halia 1 inci di potong
bawang putih 3 ulas
ayam/daging di potong dadu
udang 20-30 ekor(dibuang kulit)
lada hitam 20 biji
garam secukup rasa
santan kelapa ½ biji
2 biji kentang di potong dadu
sedikit serbuk perasa


Cara:
Didihkan beras dalam periuk dengan air yang banyak, masukkan serai, halia, bawang putih dan biarkan seketika. Kemudian masukan ayam/daging, kentang, udang, dan lada hitam. kacau hingga sebati. masukan santan, sedikit garam ,serbuk perasa dan masak dalam 10 minit. sedia untuk di hidangkan.


Cadangan Hidangan:
Sedap disajikan bersama ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun bawang.

http://sites.thestar.com.my/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...