Ramuan:
1 kilo udang
Petai yang dikopek
1 biji bawang besar (hiris)
1 mangkuk cili giling
Belacan
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara:
Bersihkan udang. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng udang separuh masak. Angkat ketepikan, goreng petai juga separuh masak pula dan ketepikan. Panaskan minyak dan masak cili sehingga betul-betul masak. Masukkan bawang besar serta sedikit air asam jawa dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan udang dan petai biarkan masak seketika. Angkat dan hidangkan.
http://sites.thestar.com.my/
Petai yang dikopek
1 biji bawang besar (hiris)
1 mangkuk cili giling
Belacan
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara:
Bersihkan udang. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng udang separuh masak. Angkat ketepikan, goreng petai juga separuh masak pula dan ketepikan. Panaskan minyak dan masak cili sehingga betul-betul masak. Masukkan bawang besar serta sedikit air asam jawa dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan udang dan petai biarkan masak seketika. Angkat dan hidangkan.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment