Ramuan:
Ikan tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 tangkai daun kesum
Bunga Kantan
Bendir atau Terung bulat
2 ½ gelas air asam jawa
kunyit hidup
setengah inci belachan
4 ulas bawang merah/putih
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
kunyit hidup
belachan dikisar dengan 20 biji cili kering
Cara:
Tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. Letakkan bendir atau terung. Tumis lagi. Masukkan daun kesum, bunga kantan serta air asam jawa ke dalam periuk. Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan ikan serta garam secukup rasa.
http://sites.thestar.com.my/
Ikan tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 tangkai daun kesum
Bunga Kantan
Bendir atau Terung bulat
2 ½ gelas air asam jawa
kunyit hidup
setengah inci belachan
4 ulas bawang merah/putih
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
kunyit hidup
belachan dikisar dengan 20 biji cili kering
Cara:
Tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. Letakkan bendir atau terung. Tumis lagi. Masukkan daun kesum, bunga kantan serta air asam jawa ke dalam periuk. Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan ikan serta garam secukup rasa.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment