Ramuan:
Ikan kembung/tenggiri/parang
3 biji bawang merah (dihiris)
10 tangkai cili padi (ditumbuk)
1 cawan air asam jawa
Air
4 helai daun kunyit
sedikit garam
bahan perasa(jika mahu)
Cara:
Rebus ikan bersama semua bahan. Tunggu hingga mendidih,kemudian tambahkan sedikit garam dan bahan perasa. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tutup periuk. Biar selama 2 minit.Matikan api dan boleh dihidangkan.
Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman segar.
http://sites.thestar.com.my/
Ikan kembung/tenggiri/parang
3 biji bawang merah (dihiris)
10 tangkai cili padi (ditumbuk)
1 cawan air asam jawa
Air
4 helai daun kunyit
sedikit garam
bahan perasa(jika mahu)
Cara:
Rebus ikan bersama semua bahan. Tunggu hingga mendidih,kemudian tambahkan sedikit garam dan bahan perasa. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tutup periuk. Biar selama 2 minit.Matikan api dan boleh dihidangkan.
Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan bersama nasi putih dan ulam-ulaman segar.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment