Ramuan:
500 gm isi ikan
1 camca besar jintan putih
1 biji telur, dipukul
100 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 liter minyak masak, untuk menggoreng
Bahan Sos:
1 biji bawang besar, dicincang halus
5 ulas bawang putih, dicincang halus
20 gm cilipadi, dihiris nipis
30 gm Sos Cili MAGGI
30 gm Sos Tomato MAGGI
15 gm Sos Tiram MAGGI
12 gm MAGGI CukupRasa
2 biji perahan air limau nipis
200 ml air dibancuh dengan
1 sudu besar tepung jagung
Cara:
Perap ikan bersama jintan seketika.
Kemudian celup isi ikan kedalam tepung gandum, telur dan tepung jagung.
Goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Ketepikan.
Untuk sos, tumis bawang besar dan bawang putih dengan dua sudu minyak masak.
Masukkan semua bahan dan kacau sebati.
Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung.
Tuang sos atas ikan dan hidangkan.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment