Monday, September 29, 2008

Laksa Perlis



Ramuan:

1 kg sardin segar
1 liter air


A:

10 biji cili kering, direndam
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah

300 ml air
1 batang serai, dititik
5 kepingan asam keping
2 tangkai bunga kantan, dihiris
5 tangkai daun kesum
2 Kiub Pati Ayam MAGGI®

gula secukup rasa
500g mi laksa, dicelur


Hiasan:

10 biji telur rebus
10 biji cili padi, dihiris
3 labu bawang besar, dihiris
8 tangkai pucuk putat
6 biji limau nipis, dipotong berbaji


Cara:

Rebus ikan dalam air hingga masak.Simpan air rebusan, cabut tulang dan kisar isi ikan bersama ramuan A.Dalam periuk, masukkan air rebusan, bahan kisar dan Kiub Pati Ayam MAGGI®.
Masak hingga mendidih, renih selama 30 minit atau hingga kuah hampir pekat.Hidang laksa bersama ramuan hiasan.

http://sites.thestar.com.my/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...