Ramuan:
1 kg sardin segar
1 liter air
A:
10 biji cili kering, direndam
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah
300 ml air
1 batang serai, dititik
5 kepingan asam keping
2 tangkai bunga kantan, dihiris
5 tangkai daun kesum
2 Kiub Pati Ayam MAGGI®
gula secukup rasa
500g mi laksa, dicelur
Hiasan:
10 biji telur rebus
10 biji cili padi, dihiris
3 labu bawang besar, dihiris
8 tangkai pucuk putat
6 biji limau nipis, dipotong berbaji
Cara:
Rebus ikan dalam air hingga masak.Simpan air rebusan, cabut tulang dan kisar isi ikan bersama ramuan A.Dalam periuk, masukkan air rebusan, bahan kisar dan Kiub Pati Ayam MAGGI®.
Masak hingga mendidih, renih selama 30 minit atau hingga kuah hampir pekat.Hidang laksa bersama ramuan hiasan.
http://sites.thestar.com.my/
1 kg sardin segar
1 liter air
A:
10 biji cili kering, direndam
5 biji cili padi
10 ulas bawang merah
300 ml air
1 batang serai, dititik
5 kepingan asam keping
2 tangkai bunga kantan, dihiris
5 tangkai daun kesum
2 Kiub Pati Ayam MAGGI®
gula secukup rasa
500g mi laksa, dicelur
Hiasan:
10 biji telur rebus
10 biji cili padi, dihiris
3 labu bawang besar, dihiris
8 tangkai pucuk putat
6 biji limau nipis, dipotong berbaji
Cara:
Rebus ikan dalam air hingga masak.Simpan air rebusan, cabut tulang dan kisar isi ikan bersama ramuan A.Dalam periuk, masukkan air rebusan, bahan kisar dan Kiub Pati Ayam MAGGI®.
Masak hingga mendidih, renih selama 30 minit atau hingga kuah hampir pekat.Hidang laksa bersama ramuan hiasan.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment