Ramuan:
1 kg beras
200gm kacang hijau
1 kg santan
50 gm kerisik
satu sudu kecil serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan halba
10 keping gula melaka
10 ulas bawang merah-dimayang
5 ulas bawang putih-dimayang
1 inci halia-dimayang 500 gm jagung
100 gm gula pasir
sedikit rempah kurma,kari
2 liter air
Cara:
Masak nasi sehingga pecah. Kacau sentiasa. Masukkan kacang hijau dan jagung kacau hingga kacang hijau kembang. Masukkan bawang, kerisik, halia dan rempah serta rempah kurma dan kacau lagi.
Cadangan Hidangan:
Masukkan gula melaka dan gula. Akhir sekali masukkan santan dan kacau sehingga adunan pekat. Sejuk adunan dalam dulang berlapik daun pisang.
http://sites.thestar.com.my/
1 kg beras
200gm kacang hijau
1 kg santan
50 gm kerisik
satu sudu kecil serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan halba
10 keping gula melaka
10 ulas bawang merah-dimayang
5 ulas bawang putih-dimayang
1 inci halia-dimayang 500 gm jagung
100 gm gula pasir
sedikit rempah kurma,kari
2 liter air
Cara:
Masak nasi sehingga pecah. Kacau sentiasa. Masukkan kacang hijau dan jagung kacau hingga kacang hijau kembang. Masukkan bawang, kerisik, halia dan rempah serta rempah kurma dan kacau lagi.
Cadangan Hidangan:
Masukkan gula melaka dan gula. Akhir sekali masukkan santan dan kacau sehingga adunan pekat. Sejuk adunan dalam dulang berlapik daun pisang.
http://sites.thestar.com.my/
No comments:
Post a Comment