Tuesday, September 13, 2011

PROFESOR SEJARAH SANGGAH ZAINAL KLING

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 13TH, 2011

Kenyataan Majlis Profesor Negara kononnya Tanah Melayu tidak pernah dijajah dan hanya dinaungi British disifatkan tokoh sejarah dari Universiti Malaya (UM) sebagai ‘juling sejarah’.“Bukan sejarahwan sebenarnya kalau mengeluarkan kenyataan seperti itu. Saya tidak faham mengapa boleh berlaku begitu,” kata Prof Datuk Dr Mohamad Abu Bakar (gambar) yang berpengalaman selama 20 tahun sebagai profesor sejarah di UM.

Menurutnya, sejarah sekiranya tidak dinilai semula hanya akan diboloti pihak-pihak tertentu sahaja.

”Saya masih ingat kata-kata bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Dr Ismail meminta dinilai golongan kiri yang turut berjuang menuntut kemerdekaan,” katanya pada forum rakyat di Dataran Stadium Sultan Mohamad Ke IV malam tadi.

Forum berkenaan yang dianjurkan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri dirasmikan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu juga bertindak sebagai panelis pada forum tersebut, lapor Harakahdaily.

Baru-baru ini Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudaya Majlis Profesor Negara, Prof Datuk Zainal Kling menegaskan Tanah Melayu tidak pernah dijajah dan hanya dinaungi Inggeris.

Pandangan itu ditolak pelbagai pihak sehingga menjejaskan kewibawaan Majlis Profesor Negara yang baru ditubuh kerajaan.

Dr Mohamad berkata, tujuan mengkaji sejarah mempunyai dua makna iaitu untuk mengetahui peristiwa yang berlaku dan menceduk pengetahuan tentang peristiwa tersebut.

Menurutnya lagi, sejarah hanya sahih sehingga penemuan baru muncul. Sambil menyifatkan sejarah boleh berubah, beliau juga menyimpulkan sejarah merupakan sesuatu catatan tentang perkara yang lojik dan masuk akal.

Justeru itu beliau membuat tanggapan Mohamad Sabu muncul sebagai penilai sejarah baru, apabila sejarah sebelum ini hanya dilihat melalui ‘satu teropong’ sahaja.

”Permulaan isu ada penjernihan akhirnya. Kebatilan pasti luput apabila timbul kebenaran. Dan kebenaran sekarang mulai muncul sedikit demi sedikit,” ujarnya.


http://www.kl-today.com/2011/09/profesor-sejarah-sanggah-zainal-kling/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...