There was an error in this gadget

Tuesday, September 13, 2011

TPM PERTAHAN HUBUNGAN KOMUNIS CHINA

POSTED BY ADMIN ON SEPTEMBER 13TH, 2011

Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan kehadirannya pada satu majlis makan malam yang diadakan bersama Parti Komunis China sebagai satu pertemuan dengan rakan perdagangan utama Malaysia, yang tidak harus dikaitkan dengan isu Mohamad Sabu.Beliau akan menghadiri majlis makan malam bersama Setiausaha Agung Parti Komunis China Sun Zhenglai di sebuah hotel di sini malam tadi.

“Hubungan diplomatik kita dengan China adalah yang terbaik buat masa sekarang dan yang kedua dari segi eksport global. Kita ada hubungan yang rapat dalam perdagangan dan industri, pelaburan. Saya tidak melihat isu sedemikian sebagai satu halangan.

“Hubungan antarabangsa adalah normal, bukan hanya bagi Malaysia. Negara-negara demokrasi yang lain seperti Amerika juga ada hubungan (dengan China) kerana hubungan antarabangsa boleh membawa manfaat yang besar, bukan kita menganuti ideologi mereka. Itu hak merekan, urusan negara mereka,” kata beliau kepada pemberita selepas melancarkan anugerah bagi program tawaran baru untuk guru besar dan pengetua di bawah Bidang Ekonomi Utama Kebangsaan (NKRA) sektor pendidikan di sini hari ini.

“Tiada apa-apa kaitan dengan isu itu (Mat Sabu). Hubungan negara kita dengan China adalah yang terbaik. Persoalan mengenai komen Mat Sabu adalah isu dalaman,” kata Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran.

Sebelum ini juga, Malaysia telah bertindak menghantar pulang beberapa pelarian berbangsa Uighur yang beragama Islam ke negara China. Ramai percaya mana-mana pelarian politik yang dihantar semula ke China akan menghadapi hukuman yang berat dan ada juga yang hilang. Tindakan Malaysia itu telah dibantah oleh parti-parti pembangkang dan juga pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengenai hak asasi manusia.


http://www.kl-today.com/2011/09/tpm-pertahan-hubungan-komunis-china/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...