There was an error in this gadget

Thursday, January 22, 2009

Air laut bertukar merah di Pulau Pangkor


Oleh NORSHARUDDIN SAPIAN
berita@kosmo.com.my


ZON pelancongan Lumut-Pangkor turut dilanda air laut merah. Bulatan dalam peta menunjukkan kawasan terlibat.
--------------------------------------------------------------------------------


PULAU PANGKOR - Permandangan Pulau Pangkor yang cantik terganggu apabila air laut di sini bertukar warna kemerah-merahan.

Kejadian itu sudah berlaku sejak sebulan lalu dan ia menjadi semakin teruk minggu lepas.

Perubahan air laut daripada kebiru-biruan kepada warna merah itu mengejutkan kira-kira 2,000 nelayan di sekitar Pulau Pangkor, Kampung Baharu dan Segari di sini.

Pulau Pangkor yang mempunyai 25,000 orang penduduk menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Dianggarkan seramai 10,000 orang mengunjungi pulau itu setiap bulan.


--------------------------------------------------------------------------------


Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Sungai Pinang Besar di sini, Roslan Ahmad berkata, senario aneh itu telah menjejaskan hasil tangkapan ikan khususnya nelayan pesisir pantai.

"Sehingga kini kita tidak tahu apa punca menyebabkan air laut di sini menjadi merah tetapi yang pasti ramai nelayan mendakwa pendapatan mereka mulai merosot," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Sementara itu tinjauan Kosmo! di sekitar muara Sungai Dinding termasuk kawasan Terminal Jeti Penumpang di Lumut, Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Jeti Lumut Yacht Club Lumut di sini turut mendapati keseluruhan air laut di situ bertukar menjadi merah.

Bagaimanapun, warna kemerah-kemerahan itu beransur-ansur hilang terutama di muara Sungai Dinding berhadapan Pulau Pangkor.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0122&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...